EenVandaag bezocht Ennio Morricone (86) thuis in zijn appartement in Rome om te praten over zijn ontembare werklust, ondanks zijn gezondheidsklachten. De Italiaan componeerde de muziek voor de nieuwste film The Hateful Eight van Quentin Tarantino, die begin volgend jaar in de Nederlandse bioscopen gaat draaien.

Tarantino liet zich inspireren door televisieseries zoals Bonanza en The High Chaparral.  Zijn western speelt een paar jaar na de Amerikaanse Burgeroorlog en gaat over acht premiejagers die met een postkoets door Wyoming reizen en ergens aankloppen om te mogen schuilen tegen een sneeuwstorm.

Morricone dankt zijn wereldroem aan de western, maar hij vind de composities die hij daarvoor schreef niet zijn beste werk. Het is meer dan veertig jaar geleden dat hij de filmscores componeerde voor The Good, the Bad and the Ugly en Once Upon a Time in the West van Sergio Leone, die horen tot de grootste bestsellers van de filmmuziek. Morricone introduceerde daarin ongebruikelijke instrumenten zoals elektrische Fender-gitaren en mondharmonica’s en verwerkte in zijn filmscores coyotegehuil, knallende zwepen en rinkelende flessen.

Morricone klimt volgend jaar ook de concertpodia weer op voor een Europese tournee, omdat hij zestig jaar in het vak zit. Hij componeerde muziek voor naar eigen zeggen meer dan 600 films en televisieseries. Hij treedt op 21 februari op in de Ziggo Dome in Amsterdam. Daar laat hij ongetwijfeld ook de muziek horen die hij dit jaar componeerde voor een mis voor de paus.

Bekijk hieronder een scene uit de film Once Upon a Time in the West: