De oerhollandse molen is in gevaar. De Nederlandse molens dreigen namelijk in verval te raken door een gebrek aan geld. Moleneigenaren komen elk jaar 5 miljoen euro tekort voor onderhoud en restauratie. Dat staat in een rapport van vereniging De Hollandsche Molen.

Om uit de problemen te komen moet er meer kennis komen bij de molenaars over fondsenwerving en is er behoefte aan kundige bestuursleden. Molenaars kunnen bijvoorbeeld inkomsten genereren door een winkeltje te beginnen bij de molen of de molen verhuren als trouwlocatie. Naast geldgebrek zijn er jaarlijks ook vijfhonderd extra vrijwilligers nodig om alles draaiende te houden. 

Vereniging De Hollandsche Molen hoopt dat de overheid wil meehelpen om te voorkomen dat een nationaal icoon in verval raakt. “De overheid is van groot belang voor ons om het culturele erfgoed te beschermen.” Ze hopen dat de overheid een substantieel deel kan bijdragen in de vorm van subsidies. 

In EenVandaag gaan we op bezoek bij molen Rijn & Zon in Utrecht. Door dringende restauraties dreigt de molenaar in de rode cijfers te raken. Ook gaan we langs bij molen De Ster, door verschillende nevenwerkzaamheden weten ze daar het hoofd nog boven water te houden. Marjan Hammersma, directeur-generaal Cultuur en Media van het Ministerie van Cultuur, geeft een reactie op het rapport. Tot slot spreken we cultuurhistoricus Herman Pleij over het belang van de molen voor de Nederlandse cultuur. 

Radioverslaggever Joris Kreugel bezoekt een molen waarmee het wél heel goed gaat: De Windotter in Nieuwegein. Luister hier naar het tweede deel van de reportage: