Twitteraars zitten er ieder jaar weer klaar voor: het Eurovisiesongfestival. Op Twitter worden massaal grappen gemaakt over de deelnemers. Presentator Harm Edens doet daar graag aan mee. “Het is vaak bar en boos wat er langs komt op het Songfestival en dat nodigt enorm uit tot commentaar. Dat geef ik dan met veel plezier.”

Televisie aan en met je laptop of telefoon op schoot naar het liedjesfestijn kijken. Sociaal medium Twitter is 'the place to be' tijdens grote televisie-evenementen als het Songfestival. Dat is opvallend, omdat Twitter de laatste jaren aan populariteit verliest. Toch werden vorig jaar tijdens de finale van het Songfestival ruim acht miljoen tweets verstuurd. 

‘Mensen kruipen onder hun steen vandaan om te twitteren'

Aisha Scheuer bedacht de website Dit is waarom mensen op Twitter zitten waar zij lijstjes maakt van de leukste Twitterberichten. Volgens Scheuer gaan het Songfestival en Twitter hand in hand door de snelheid van het medium. “Het is op Twitter normaal om snel achter elkaar berichten te plaatsen, dat doe je op Facebook en Instagram niet. Mensen kruipen echt onder hun steen vandaan om speciaal voor het Songfestival te twitteren.”

De deelnemers, de liedjes, de outfits, de landen, overal maken twitteraars grappen over. Vorig jaar moest vooral de Belgische zangeres Blanche het ontgelden. Volgens twitteraars had ze geen expressie en zong ze vals. Ook het optreden van Slavko Kalezić uit Montenegro, alias ‘de man met de vlecht’ leverde veel commentaar op. In 2014 zorgde de winst van de Oostenrijkse Conchita Wurst voor een recordaantal tweets.

'Laagwaardige blubber'

Volgens Harm Edens is het Songfestival vooral leuk door Twitter. “Juist omdat je maar half kijkt, houd je het de hele uitzending vol. Ik denk niet dat ik anders het hele festival zou uitkijken. Het is toch laagwaardige blubber waar je naar kijkt.” De presentator zit ook dit jaar weer met zijn telefoon in zijn hand de optredens te beoordelen.

Waylon vertegenwoordigt Nederland op het Songfestival met het nummer Outlaw in Em. De zanger komt vanavond in actie in de tweede halve finale in Lissabon om 21:00 op NPO1.

Volg tijdens het Songfestival deze Twitteraars:

1. Rutger de Quay -  @rutger_

2. Victor Hopman@vic23

3. Harm Edens@Harm__Edens

4. Matijn Nijhuis@matijn

5. Paul de Leeuw @pauldeleeuw1962

6. Jill @Jillusionist

7. Bart Luppes @bartlup

8. Jan Kooijman@Jan_Kooijman

9. Paul Peeters - @palpeet

10. Lammert de Bruin@lammert

11. Elizabeth Windsor - @Queen_UK

Zelf aan de slag? Harm Edens geeft 3 gouden tips