De nachtburgemeester van Amsterdam, Mirik Milan, haalt dit weekend nachtburgemeesters vanuit de hele wereld naar Amsterdam voor de eerste, wereldwijde nachtburgemeester-conferentie.

Er wordt gesproken over de leuke kanten van het nachtleven: de culturele en economische waarde van ‘de nacht’. Maar ook over de minder aangename kanten: hoe de hiermee gepaard gaande overlast en onveiligheid voor bewoners te bestrijden.

Rebelse schakel

De nachtburgemeester is een rebelse schakel, hij verbindt 2 werelden. Enerzijds kent hij de nachtclubs en “nachtdieren” goed, hij is hun ambassadeur. Maar anderzijds geeft hij ook advies aan de burgemeester en stadsbestuurders en is hij hun serieuze gesprekspartner over het nachtleven.

Uniek concept

Nederland heeft een voortrekkersrol in dit unieke concept. We hebben inmiddels in 9 steden dit soort nachtburgemeesters. Mirik Milan reist de hele wereld over om presentaties te geven van wat zij in Nederland doen om de nacht zo goed mogelijk te organiseren. Verschillende internationale steden hebben ons voorbeeld al opgevolgd: Zürich, Parijs en Toulouse. Londen en Stockholm willen ook.

EenVandaag gaat op pad met de Amsterdamse nachtburgemeester en zijn kompanen uit Toulouse en Londen.. Ze bezoeken cultureel centrum Radion, een locatie die 24 uur per dag geopend mag zijn en gaan naar het Rembrandtplein waar sinds kort hosts actief zijn, die mensen helpen of aanspreken op overlast. Zowel Radion als de hosts zijn voorbeelden van projecten die de nacht- en dagburgemeester met elkaar tot stand gebracht hebben om de nacht voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken.