Arbeiders verdwenen spoorloos uit hun originele woonplaats en niemand mocht contact hebben met de buitenwereld. Ze kwamen terecht in City 40, een verborgen stad diep in de dichte bossen van het Russische Oeralgebergte.  De stad werd vanaf 1946 gebouwd  voor 100.000 arbeiders en kerngeleerden die in de Mayak kerncentrale moesten gaan werken. In het grootste geheim werkten ze aan het Russische kernwapenprogramma. Het werd een van de grootste en giftigste opslagplaatsen voor kernmateriaal in Rusland.  

Totdat de Sovjet Unie uiteenviel was deze stad verborgen en op geen enkele kaart terug te vinden. Inwoners werden nergens geregistreerd. Het stond bekend onder de codenaam City 40, het latere Ozersk. Het lijkt er ogenschijnlijk een paradijs. De inwoners van Ozersk hadden het goed: toen in de rest van Rusland honger en armoede heersten, hadden zij voldoende te eten. En heden ten dage zorgt de overheid nog steeds goed voor de stedelingen. Er is goede scholing, werk en gezondheidszorg. Maar tegen welke prijs?

Duizenden mensen wonen hier achter hekken met prikkeldraad en worden bewaakt door gewapende milities. Water en voedsel bevatten veel te veel radioactiviteit en het sterftecijfer is schrikbarend hoog . Toch blijven ze er wonen. De inwoners leren namelijk dat zij de redders van de wereld zijn en dat iedereen buiten de stad hun vijand is. 

Regisseuse Samira Goetschel werd met haar crew de stad in gesmokkeld en filmde in het geheim. Het resultaat is de schokkende documentaire ‘City 40’, die nu op het Movies That Matter Festival wordt vertoond. In EenVandaag een gesprek met regisseuse Goetschel. Ook spreken we activiste Nadezhda Kutepova, die opkomt voor de bewoners en aandacht vraagt voor de milieu- en kerndreigingen. De Russische overheid beschuldigt haar van bedrijfsspionage. Nadezhda voelde zich niet langer veilig en moest vluchten. En we spreken journaliste Antoinette de Jong, die met fotograaf Robert Knoth tussen 1999-2005 deze en andere verborgen plutoniumsteden in Rusland bezochten. Zij schreven hier het boek 'Certificate nr.000358' over. 

Bekijk hier de trailer van de documentaire: