Nadat de fans er 27 jaar op hebben moeten wachten, verschijnt op 21 mei het lang verwachte derde seizoen van David Lynch’s Twin Peaks

De serie kwam in 1990 op de Amerikaanse televisie en draaide rondom de mysterieuze moord op de scholiere Laura Palmer in het stadje Twin Peaks. Onder leiding van Special Agent Dale Cooper wordt een onderzoek gestart naar de mysterieuze omstandigheden rondom haar dood. Het fictieve, ogenschijnlijk rustieke, kleinstedelijke plaatsje Twin Peaks wordt bevolkt door de absurde log lady met haar sprekend hout, de dwerg, de reus en brave burgers die met elkaar zijn verbonden in een duistere onderwereld.

Twin Peaks zette levens van velen in de jaren 90 op de kop. Iedere zondag zaten anderhalf miljoen fanatieke fans aan de Nederlandse buis gekluisterd, wereldwijd zelfs zo'n 34 miljoen. De serie kreeg al snel een wereldwijde cult-status en geldt tegenwoordig als een baanbrekende televisieklassieker. De kunstzinnige en afwijkende wijze waarop de serie werd opgenomen, het prachtig acteerwerk en de mysterieuze muziek, waren voor die tijd revolutionair, en zette een standaard voor latere televisieseries als X Files, Breaking Bad en Homeland. Jonge, onbekende acteurs uit de serie bereikten van de ene op de andere dag een sterrenstatus.

Terugkeer

Na 18 afleveringen wilde de zender ABC, tegen de zin van regisseur David Lynch in, dat de identiteit van de moordenaar onthuld zou worden. Vanaf dat moment ging het slechter met de kijkcijfers. Een derde seizoen leek er niet meer in te zitten. In oktober 2014 maakte David Lynch echter via Twitter bekend dat de serie terugkeert:

We spreken in EenVandaag met verschillende kijkers. Marco Aarts, fan van het eerste uur, was in de jaren 90 medeoprichter van de fanclub en de 06 Twin Peaks Hot Line. Hij heeft nu zijn eigen Twin Peaks Facebookpagina. Ook de nieuwe, jonge ontdekkers komen aan het woord. Nine Hoog Antink leerde de serie pas later kennen en organiseert a.s. zaterdag een groot Twin Peaks feest in Nijmegen waar mensen uitgenodigd worden gekleed te komen in de stijl van de serie. Verder interviewen we tv-recensent Hans Beerekamp over de vernieuwende invloed van Twin Peaks op de latere tv-geschiedenis.

Producent Showtime maakte voor nieuwe kijkers een samenvatting van de eerste twee seizoenen, met wat er tot nu toe gebeurde. In Nederland kunnen abonnees de serie vanaf maandag volgen bij RTL Videoland.