Ooit groeide een hele generatie jongeren op met de aloude cassette. Een paar decennia geleden waren deze geluidsdragers ontzettend populair, omdat ze muziek bereikbaar maakten voor diegenen die platen niet konden betalen. Totdat de cd het bandje verdrong. De cassette verdween uit de muziekwinkels. Maar de afgelopen tijd lijkt dit medium bezig met een terugkeer.

De verkoop van cassettes stijgt de laatste tijd weer. Vooral in het alternatieve muziekcircuit worden regelmatig releases op cassette uitgebracht, maar ook grote namen als Justin Bieber, Metallica en Eminem verkopen hun albums op bandje.

Waar komt deze aantrekkingskracht vandaan in dit digitale tijdperk? Is het vanwege nostalgische herinneringen, het handzame format of omdat de cassette zo goedkoop is? En wat valt er te melden over de kwaliteit?

We spreken over deze revival met de Nederlandse uitvinder Lou Ottens. We gaan langs bij Kees van Dorth, eigenaar van de enige overgebleven cassettebandjesfabriek van ons land en bij Mike Dobber van undergroundlabel Barreuh Records, hij brengt zijn muziek uit op cassettte.

Op het Filmfestival Rotterdam wordt de documentaire A Documentary Mixtape, waarin de aloude cassette centraal staat, vertoond.