Megaster Beyoncé ontpopte zich het afgelopen jaar als een zwarte activist. De namen van alle slachtoffers van politiegeweld in de VS kwamen vorige week op een videoscherm voorbij tijdens een show van de superster in Glasgow. Ook schreef ze een statement over politiegeweld op haar website. Afgelopen weekend deed ze de Amsterdam ArenA aan. 

Ze liet al eerder haar steun blijken voor nabestaanden van zwarte slachtoffers van politiegeweld, maar sinds haar videoclip bij het nummer ‘Formation’ bereikte dit activisme het hoogtepunt. Kort na de release van deze video greep ze haar optreden tijdens de Superbowl aan om een krachtig statement te maken.

Ze werd begeleid door zwarte danseressen, gekleed zoals de militante Black Panthers die in de jaren zestig en zeventig opkwamen voor de burgerrechten van Afro-Amerikanen. Ook werd er verwezen naar onder andere Michael Jackson en Malcolm X. Met 112 miljoen kijkers is de Superbowl een van de best bekeken sportevenementen in de VS. Veel (blanke) kijkers vonden dit statement van Beyoncé te gewelddadig.

“Toen ik naar de Superbowl keek viel ik nog net niet van mijn stoel af. Ik kon het bijna niet geloven dat een superster zo’n risico neemt,” zegt Anousha Nzume, spreekbuis van de Nederlandse tak van de Amerikaanse protestbeweging Black Lives Mater. “Petje af als je dat op de piek van je carrière doet.”

Annelot Prins noemt het “bijzonder dat een ster van haar kaliber een politiek statement maakt.”Ze studeerde af op Beyonce en wil gaan promoveren op het onderwerp ‘celebrity activism’. “Wat Beyonce zegt over racisme is mild. Ze zegt schiet ons niet neer. Ze vraagt om sympathie van de slachtoffers. Maar ze stelt niet het systeem aan de kaak.” Volgens Prins zijn daarvoor de commerciële belangen van de megaster te groot. Beyonce verdiende vorig jaar volgens Forbes 54 miljoen euro. “Er is een spanning tussen politiek engagement en entertainment. Daarom zal ze altijd tussen de lijntjes blijven.”