'Onze' Trijntje komt vanavond in actie op het Eurovisie Songfestival. Maar winnen we weleens, maken we dit jaar een kans en: waarom doet Australië mee? Lammert de Bruin is voor EenVandaag in Wenen, volgt het evenement op de voet en beantwoordt zes vragen.

Waar gaat het eigenlijk over?

Dit jaar wordt voor de 60e keer het Eurovisie Songfestival gehouden: een strijd tussen landen om het beste liedje. Deze landen moeten zijn aangesloten bij het ‘Eurovision distribution network’, een onderdeel van de Europese Radio Unie (EBU) dat radio en TV verbindingen verzorgt. Hierdoor kunnen ook enkele landen net buiten Europa meedoen. Zo heeft Marokko bijvoorbeeld al eens meegedaan en heeft Israël het festival gewonnen en georganiseerd in het verleden. 

Wanneer is het?

Vanavond (dinsdagavond 19 mei) is de eerste halve finale met 16 landen, waarin ook Nederland meedoet om een plekje in de finale. Trijntje komt als vierde act aan de beurt. Donderdagavond is er nog een halve finale met 17 andere landen. En dan is zaterdag de grote finale, met de 20 beste halve finalisten, de winnaar van vorig jaar (Oostenrijk) en de ‘Big Five’: de landen die sowieso altijd in de finale staan omdat ze zoveel aan Eurovisie betalen voor deelname. Dat zijn Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. En dit jaar komt daar Australië nog bij.

Waarom doet Australië mee?

Dit jaar is de 60e editie van het Eurovisie Songfestival. Omdat het festival in Australië ontzettend populair is mogen ze bij wijze van uitzondering voor 1 keer meedoen. En tot ieders verassing behoort het nummer nu tot de kanshebbers om te winnen. Als dat gebeurt zal het Eurovisie Songfestival niet in Australië worden gehouden maar waarschijnlijk in Duitsland.

Winnen we weleens?

Jazeker, Nederland doet het wat dat betreft goed. We hebben vier keer het Eurovisie Songfestival gewonnen. Alleen liggen die overwinningen wel in een ver verleden. De laatste keer dat we wonnen is dit jaar precies 40 jaar geleden, met Teach-in. Vorig jaar wonnen we bijna, we werden tweede met The Common Linnets. Best spannend, want als we hadden gewonnen, had Nederland het Eurovisie Songfestival mogen organiseren.

Wat kost dat?

Om een beetje een goed Eurovisie Songfestival te organiseren moet je toch wel denken aan tientallen miljoenen euro’s. Schattingen lopen uiteen tussen de 22 en 35 miljoen euro. Die kosten zijn volledig voor de organiserende omroep. Dus het is een dubbel gevoel als je het liedjesfestijn wint.

Maken we dit jaar kans om te winnen?

Nee. Als we de kenners en bookmakers tenminste mogen geloven zit een overwinning er dit jaar niet in. Wedkantoren waar op de Eurovisie liedjes kan worden ingezet dichten ons niet eens een finaleplaats toe. De in Wenen aanwezige internationale journalisten geloven dat nog net wel, maar in de finale zelf zullen we geen hoge ogen gooien.