Amsterdam krijgt in 2019 een eerste houten wolkenkrabber, met maar liefst 21 verdiepingen. Het project heeft de naam HAUT en het wordt het hoogste houten appartementengebouw van Europa. Al is er concurrentie. 

Wie dacht dat je met hout niet hoger kon bouwen dan een blokhut in de bergen loopt achter. Houten hoogbouw heeft de toekomst. Ook in Nederland dus volgens de pioniers, die volgend jaar beginnen in Amsterdam Zuid-Oost, vlakbij het Amstel station.

We nemen een kijkje in de bouwput, die tot voor kort het decor leek voor een luchtkasteel. Door nieuwe bouwtechnieken en een steeds grotere wens om duurzaam te bouwen is hout na een paar eeuwen weer helemaal terug. 

Ook kijkt EenVandaag bij Patch22, nu nog het hoogste houten gebouw van Nederland. We spreken daar met Claus Oussoren, die de Patch22 samen met architect Tom Frantzen bouwde. Als het aan hen ligt staat straks de hele wereld vol met houten hoogbouw. Duurzaam, goedkoop en het ruikt er ook nog lekker. Geen sick building syndrome meer.

Maar hoe zit het met de brandveiligheid van zo'n gebouw? En hoeveel voetbalvelden vol bomen zijn er nodig voor de bouw van een houten wolkenkrabber? We vragen het aan Wolfgang Gard, hoogleraar houtconstructie aan de TU Delft.