Honderd jaar geleden werd Europa ondergedompeld in een ellendige tijd. De Eerste Wereldoorlog, die niemand had gewild, mondde uit in een inferno voor de soldaten die elkaar bevochten vanuit loopgraven in een vastgelopen front.

Miljoenen kwamen om het leven, werden gewond of gek van de voortdurende beschietingen.

In EenVandaag vertellen twee auteurs over het leven en het lijden van de frontsoldaat in de loopgraven van de Grote Oorlog. De historicus Leo van Bergen schreef 'Zacht en eervol'. In '14-'18 werden voor het eerst op grote schaal machinegeweren, tanks, gas, vliegtuigen en vlammenwerpers ingezet. Deze geïndustrialiseerde oorlogvoering eiste verschrikkelijke lichamelijke en psychische offers van de soldaten.

De Belgische auteur Stefan Hertmans schreef een prachtig relaas op basis van aantekeningen van zijn opa Urbain, die vier jaar leefde en overleefde in de loopgraven aan de Belgische IJzer. Dat resulteerde in de bestseller 'Oorlog en Terpentijn', inmiddels genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Kijk rechtsboven alvast naar een lange versie van het interview met Hertmans, en hoe de twee auteurs voorlezen uit eigen werk.

Interview Stefan Hertmans

Stefan Hertmans leest voor

Leo van Bergen leest voor