De kans dat Donald Trump de Republikeinse presidentskandidaat wordt, is niet gering. Dan zal hij het waarschijnlijk op moeten gaan nemen tegen Hillary Clinton. Het lijkt onwaarschijnlijk dat hij van haar kan winnen, maar de kans leek ook klein dat hij zo ver zou komen.

Hoe zou de wereld eruit zien met Trump als een van de machtigste mannen op aarde? Velen zien rampscenario’s voor zich, maar een enkeling ziet ook de voordelen. Hieronder een lijst van vijf prominente voorspellingen.

1. Anne Applebaum: het einde van het Westen zoals we het kennen

In EenVandaag sprak journaliste en Pulitzer-prijs winnaar Anne Applebaum over Trump. Zij zegt dat we op een dramatisch punt in de geschiedenis staan.

De mogelijke presidentskandidaat is niet geïnteresseerd in NAVO's veiligheidsgaranties en afstand nemen van Europa levert volgens Trump miljoenen dollars per jaar op. Hij heeft een voorkeur voor mensen als Putin. Eerder zei hij: “ik zou een geweldige relatie met Putin kunnen hebben”.

Trump over Putin's leiderschapskwaliteiten:

Naast Trump die weinig interesse heeft in de Amerikaanse bondgenootschappen, staan ook de Brexit en de Franse verkiezingen voor de deur. Beide gebeurtenissen zouden voor het uiteenvallen van Europa en de NAVO kunnen betekenen. Oftewel: met Trump als president, lijkt de Westerse eenheid verder weg dan ooit volgens Applebaum.

2. Denktank The Economist: Trump in top tien mondiale risico’s

De denktank Economist Intelligence Unit, gelieerd aan het beroemde gelijknamige blad, zette Donald Trump op de zevende plek in de lijst van grootste risico’s voor de wereld.

Volgens de verklaring van de denktank geeft Trump niet veel details over zijn standpunten en veranderen deze vaak. Maar een aantal thema’s die wel naar voren komen, zijn een bedreiging voor de wereldeconomie.

De zakenman gaat geregeld tekeer tegen de vrijhandelseconomie en probeert landen als China en Mexico te vervreemden. Dit kan gauw tot een handelsoorlog leiden. Ook brengt het andere handelsverdragen van de VS in gevaar.

Zijn extreemrechtste standpunt over moslims is ook geen goed nieuws en kan een veiligheidsrisico vormen. Trump wil een verbod voor moslims om naar de VS te reizen en familieleden van terroristen vermoorden. Jihadistische groeperingen kunnen deze grimmige houding naar het Midden-Ooosten gebruiken in hun strijd.

Trump over de familieleden van terroristen: