Komende week brengen koningin Beatrix en familie een staatsbezoek aan Argentinië. De organisatie H.I.J.O.S. wil de koningin vandaag, precies dertig jaar na de staatsgreep van Videla, een boekje met daarin een alternatieve route aanbieden die zij tijdens haar bezoek zou kunnen maken.

H.I.J.O.S. Nederland bestaat uit kinderen van vermisten, ex-politieke gevangenen en ballingen uit Argentinië en andere Latijns-Amerikaanse landen die in Nederland gevestigd zijn.

Deze alternatieve route bestaat onder andere uit het brengen van een bezoek aan grootmoeders van de verdwenen kinderen omdat zij zelf nu ook veelvuldig oma is, bloemen leggen bij een ex-foltercentrum en bloemen leggen bij het monument voor verdwenen kinderen. Ook een aantal bekende en minder bekende mensen zoals Mies Bouhuys en Coen Stork leveren een bijdrage aan het boekje.

Verder een portret rondom één of meer mensen die op een speciale manier te maken hebben met de herdenking. Zo spreken we een vrouw die precies dertig jaar geleden is ontvoerd omdat ze les gaf in lezen en schrijven aan analfabete collega’s. Haar zonen voeren een juridische aanklacht tegen de toenmalige verantwoordelijke(n). Omdat ze op het kantoor van het ministerie van Landbouw werkte, wordt ook de rol van Zorreguieta onderzocht.

Wat Beatrix niet ziet