De vermoedelijke dader van de verijdelde aanslag op de Thalys afgelopen vrijdag was al bekend bij de Spaanse, Franse en Belgische inlichtingendiensten. Toch wist de man in België aan wapens te komen en aan boord te stappen van de Thalys. 

Al sinds 2012 wordt Ayoub el Kahzzani in de gaten gehouden door de Spaanse inlichtingendiensten. Hij woont tot 2014 in Spanje en vertrekt vervolgens naar Frankrijk. De Spaanse veiligheidsdiensten lichten hun Franse collega's in en melden dat het gaat om een 'gevaarlijke radicaal'. In mei rinkelen de alarmbellen als bekend wordt dat hij per vliegtuig van Berlijn naar Istanbul is gereisd. El Kahzzani zou korte tijd in Syrië zijn geweest en vervolgens weer terug zijn gegaan naar Europa, waarna hij vrijdag op station Brussel-Zuid op de Thalys richting Parijs stapte.

Hoe verliep de samenwerking tussen de verschillende veiligheidsdiensten? Heeft Spanje voldoende informatie overgedragen en hebben de Belgische inlichtingendiensten de aanwijzingen goed opgepikt?

In EenVandaag een gesprek met terrorisme-expert Glenn Schoen. Verder spreken we met Kristof Clerix, een Belgische onderzoeksjournalist, specialist op het gebied van veiligheidsdiensten.

In Radio EenVandaag spreken we met Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en Bibi van Ginkel, terrorisme- en veiligheidsdeskundige van Instituut Clingendael.