De uitvaartmis voor paus Johannes Paulus II begon vanochtend voor de Sint Pieterskerk in Rome. Duizenden gelovigen verzamelden zich op het plein waar de kist met het lichaam van de overleden kerkvorst werd neergezet.

Leiders van andere kerken, kardinalen en patriarchen van de oosters-katholieke kerken stonden rond de baar van de paus tijdens de absoute, het ritueel waarbij de ziel van de overledene wordt toevertrouwd aan God en voor vergeving van zijn zonden wordt gebeden.

Laatste groet

Duizenden mensen zijn de afgelopen dagen langs de baar gelopen om de overleden paus de laatste eer te bewijzen. Onder die mensen bevonden zich velen, die een persoonlijke band hadden met de kerkvorst. TweeVandaag verslaggever Marijn Duintjer-Tebbens sloot zich aan in de rij en bracht Johannes Paulus een laatste groet. Daarnaast sprak hij met de vrouw die direct naast de paus zat toen deze werd neergeschoten en daardoor misschien voorkwam dat hij bij die aanslag om het leven kwam. In de studio praten we met Ewout Kieckens, vaticaanwatcher, over de bijzetting en het naderende conclaaf waarin een nieuwe paus gekozen moet worden.

Uitvaart Johannes Paulus II