Ze zijn jong en willen de wereld verbeteren. Felix Govers en zijn medestudenten Paul Voors, Laurens van de Geer en Stephan Valkenier reisden af naar een vluchtelingenkamp in Noord-Irak om een documentaire te maken: “Als je eenmaal thuis bent en probeert te slapen, besef je wat je gezien hebt”.

Paul Voors hoort regelmatig heftige verhalen over de toestand van vluchtelingen in Noord-Irak. Zijn moeder werkt voor hulporganisatie Dorcas en gaat vaak naar het gebied toe. Hij wil iets aan de situatie gaan doen en stelt aan vriend en film-student Govers voor om een documentaire te maken. Die stemt in: samen met twee andere filmmakers reizen ze af naar Noord-Irak.

Het resultaat is de documentaire Long Road Ahead. Aangrijpend is het verhaal van een yezidi-meisje van vijftien jaar oud dat werd ontvoerd, geslagen en verkracht door IS. “Het meisje wilde zelfmoord plegen maar ze vertelde ons dat ze zich bedacht nadat ze hoorde dat mannen van IS lachen om andere yezidi’s die dat deden. Dat plezier gunde ze hen niet”, vertelt Voors.

Long Road Ahead TRAILER from Laurens van der Geer on Vimeo.

De film toont vier portretten van vluchtelingen. Op 15 september wordt Long Road Ahead vertoond in het Europees Parlement. De vier hopen dat het zorgt voor blijvende aandacht voor het vluchtelingenprobleem. Samen met Dorcas starten ze een campagne om te zorgen voor blijvende aandacht voor het probleem.

In EenVandaag een gesprek met de vier makers van de film. 

En hoe is de situatie nu in Noord-Irak, precies een jaar nadat tienduizenden yezidi’s opgejaagd door IS in het Noord-Iraakse Sinjar-gebergte vast kwamen te zitten? We spreken met journaliste Judit Neurink, die al jaren in Noord-Irak woont.

De premiere van de film is op ma 14 sept om 19.00 u in Wolff Catharijne in Utrecht. Op 15 sept wordt de film op uitnodiging van Europarlementariër Branislav Skripek vertoond in het Europees Parlement.