Helmin Wiels, die zondag op een strand hier werd doodgeschoten citeerde graag Martin Luther King: “Wie niets heeft om voor te sterven, heeft niets om voor te leven.” Wiels had zeker wat om voor te leven, zoveel is mij na 4 dagen op dit eiland wel duidelijk. 

Hij wilde het leven van de inwoners van zijn geliefde eiland beter maken. Dat een kleine groep onevenredig profiteerde van het gebrek aan regels en toezicht, vond hij onacceptabel. De wijdverbreide corruptie die het eiland uiteindelijk zoveel schade toebracht moest worden aangepakt. Met een zelfde bevlogenheid als zijn grote voorbeeld Martin Luther King trok Wiels van leer tegen zijn vijanden.

Daarbij was hij soms geestig en vaak grof, zeggen de mensen die hem kenden. Sinds zijn dood wordt er op dit eiland volop gespeculeerd wie er achter zijn moord zou kunnen zitten. Wiels’ partij wijst de beschuldigende vinger in de richting van bendes die veel geld zouden verdienen met loterijen hier. Ivar Asjes interim-fractieleider en de beoogd opvolger van Wiels, zegt ‘indicaties’ te hebben dat de moord te maken heeft met Wiels aangekondigde voornemen om een boekje open te doen over corruptie, witwaspraktijken en fraude in de loterijbusiness waar hier miljoenen in omgaan.

Als Wiels inderdaad vermoord is vanwege zijn strijd tegen corruptie is dat slecht nieuws voor Curaçao. Het toont aan dat de onderwereld zich oppermachtig voelt en zelfs niet aarzelt  om de belangrijkste politicus van het land te vermoorden als die te lastig wordt. Deze moord is in dat geval een figuurlijke middelvinger naar de Curacaose bevolking met een keiharde boodschap: dit is wat er gebeurt als je onze duistere zaken blootlegt.

Omdat van de daders elk spoor vooralsnog ontbreekt weten we niet of de moord inderdaad verband houdt met de zaken die Wiels als politicus aankaartte. Wiels harde manier van politiek bedrijven heeft hem meer vijanden gemaakt en het is mogelijk dat er andere motieven achter zijn moord zitten.

Vijf dagen na de moord op Wiels zoekt een groot politieteam naar de daders. Vanuit Nederland is hulp aangeboden en aangenomen. Hoe het met het onderzoek staat weten we niet, er is amper iets over naar buiten gebracht.

De arrestatie van twee broers die een dreigende Youtube-video in elkaar knutselde zette veel mensen op het verkeerde been. Waren dit de moordenaars van Wiels, zoals de politie suggereerde door ze voor moord aan te klagen? Niemand houdt daar serieus rekening mee en door anders te suggereren won de politie niet bepaald aan geloofwaardigheid. De woordvoerder van de politie meldt dat er goed wordt samengewerkt in het onderzoek.

Toch weet iedereen dat bij dit soort hit-and-run moorden een snelle arrestatie van het grootste belang is. Dat zelfs na dagen het voertuig waarmee de moordenaars ervan doorgingen nog niet is gevonden, biedt niet bepaald hoop op een snelle oplossing van de zaak. Het oplossen van elke moord is van het grootste belang. Maar in het geval van Helmin Wiels geldt dat sterker dan ooit. Voor de nabestaanden, voor zijn partij en voor Curaçao. 

Bekijk ook de reportage die Marijn eerder over de moord op Helmin Wiels maakte:

'Moord op Wiels houdt verband met illegale loterijen'