OJ Simpson, de legendarische American Footballspeler die een straf van 33 jaar uitzit, wordt vervroegd vrijgelaten. Hij zit in de gevangenis voor het overvallen en ontvoeren van een verzamelaar in sportmemorabilia in 2007. 

Simpson heeft een verzoek tot vervroegde vrijlating gedaan. De commissie die daarover gaat heeft besloten dat toe te kennen omdat Simpson zich goed gedragen heeft.

In de Verenigde Staten wordt gemengd gereageerd. Niet iedereen is er gerust op, om het maar zachtjes uit te drukken. ‘Barricadeer de deuren en verstop je vrouw (en je memorabilia ook)’, kopte de New York Post. Niet alleen de sensatiepers laat zich zo stevig horen, ook de openbaar aanklager van een eerdere moordzaak doet dat.

Voor een moord stond hij dus eerder terecht, maar hij werd niet schuldig bevonden. Velen zullen de beelden kennen: OJ Simpson werd achtervolgd en het was live op televisie te volgen. Naar schatting keken er ongeveer 95 miljoen mensen.

Hij werd ervan verdacht zijn ex-vrouw en haar vriend te hebben vermoord. Hoewel er een grote hoeveelheid bewijs was werd hij niet schuldig bevonden. Het heeft dus niks met deze zaak te maken waar hij nu voor vastzit en weer vrijkomt, maar het maakte hem wel nog beroemder dan dat hij al was. Want wat je bijna zou vergeten is dat OJ Simpson echt een legendarische american football speler was.

Maar dat is lang geleden en inmiddels zit hij al 9 jaar achter de tralies. De rest van de 33 jaar die hij opgelegd kreeg, hoeft Simpson nu dus niet uit te zitten. Dat klinkt wellicht vreemd, maar zo bijzonder is het niet. Hij heeft zich goed gedragen en dan kan de strafduur ingekort worden.

Maar er is nog iets anders. In de staat Nevada, waar Simpson vastzit, is er sprake van overvolle gevangenissen. Iedereen die dus eerder vrijgelaten wil worden maakt goede kans, want dat betekent weer een gevangene minder. OJ Simpson zal op z’n vroegst 1 oktober vrijkomen. Tot die tijd hoeft de openbaar aanklager zich geen zorgen te maken, vrouwen en kinderen kunnen nog gewoon veilig over straat.