De haven van Rotterdam verwacht vanmiddag het eerste Chinese vrachtschip dat langs de Noordelijke IJszee, Europa bereikt. Niet lang geleden was die vaarweg onbegaanbaar voor atoomijsbrekers. Krijgt de zuidelijke route serieuze concurrentie?

Het is een begin van een revolutie voor de scheepvaart: de aankomst van de Yong Sheng, een Chinees vrachtschip met kranen aan boord. Nu is het mogelijk om drie maanden per jaar via de noordelijke route te varen. IJsvrij is de zee nog lang niet. En het zal nog jaren duren voordat de noordelijke route een serieuze concurrent zal zijn voor het Suezkanaal. Zo hebben de schepen voorlopig nog de hulp nodig van Russische ijsbrekers.

Voordelen noordelijke route

In de toekomst verwacht men dat er acht maanden per jaar gevaren kan worden via de noordelijke route. De voordelen zijn groot: zo is de noordelijke route maar liefst 5.000 zeemijl korter dan de zuidelijke. Bovendien is het veiliger, omdat de schepen niet voorbij de Afrikaanse kust varen, waar piraten regelmatig schepen aanvallen.

In EenVandaag bespreken we de nieuwe vaarroute met Kees Homan, generaal-majoor buiten dienst bij de marine en nu onderzoeker bij Instituut Clingendael en met voormalig kapitein Hans Heynen. Nu is hij journalist bij scheepvaartmagazine Schuttevaer. Met Jan de Hond bekijken we de route vanuit historisch perspectief. Hij is conservator bij het Rijksmuseum en gespecialiseerd in de reis van Willem Barentsz.

 

Nieuwe noordelijke vaarroute