PvdA en D66 hebben inmiddels hun woede geuit over de gewelddadige inbraak in de Moskouse woning van de Nederlandse diplomaat Onno van Gelderen. Wat deze partijen betreft wordt het feestjaar Rusland-Nederland op “hold” gezet. 

Dit is de bekende druppel in een reeks incidenten. “Uitermate onverstandig” is het oordeel van de Russische journaliste Sophia Kornienko, die eerder werkte voor Free Europe. Er zitten momenteel twee Nederlandse activisten van Greenpeace in een Russische cel. De toekomst van het tweetal is er niet bij gebaat als Nederland op de trommel roffelt.  

De mishandeling heeft de spanning tussen Nederland en Rusland nog verder vergroot. Eerder pakte de Nederlandse politie een Russische diplomaat op nadat hij zijn kinderen zou mishandelden en zijn vrouw dronken achter het stuur zou zijn aangehouden en werden Nederlandse Greenpeace-activisten door Rusland gearresteerd. Ook werd een tentoonstelling in het kader van het Nederland-Ruslandjaar in Moskou afgelast. 

Wat de PvdA en D66 betreft is het Nederlands-Ruslandjaar voorlopig van de baan. Of koning Willem Alexander op 9 november nog naar Rusland zal afreizen is onduidelijk. Het CDA wil dat minister Timmermans van Buitenlandse Zaken zijn Russische collega snel spreekt over de incidenten.