Turkije krijgt woensdag waarschijnlijk groen licht voor visumvrij reizen naar de Europese Unie. De Turken voldoen bijna aan alle eisen en lijken vandaag hun plan in te dienen. De 28 lidstaten moeten nog wel beslissen of ze het met de Europese Commissie eens zijn.

Volgens Turkije-deskundige Lily Sprangers is het voor de Turken erg belangrijk dat het visumvrij reizen wordt ingevoerd: “Turken vinden het een erekwestie om niet iedere keer een visum aan te moeten vragen. Ook duren de procedures erg lang en kan het niet in iedere stad. Het is een symbool geworden voor de regering.”

Om alle parlementen de gelegenheid te geven hun werk te doen, moet Brussel nu wel met een standpunt komen, valt te horen in de wandelgangen van de Europese Commissie. De commissie verwacht dat maar een beperkt aantal mensen met het nieuwe biometrische paspoort zullen reizen. Lang niet alle inwoners van Turkije hebben zo'n paspoort en de verwachting is dat het redelijk prijzig zal zijn.

Ook spreken we Keno Amed van de Federatie Koerden in Nederland. Hij verwacht veel Turkse Koerden in Europa na het afschaffen van de visumplicht.