Hoofdrolspeelster Nathalie Portman kreeg gisteren een Oscarnominatie voor Beste Actrice voor haar imponerende rol als Jackie Kennedy. De film 'Jackie' gaat morgen in Nederland  in premiére op het Filmfestival in Rotterdam.

De biografische film volgt Jacqueline Kennedy in de vier dagen tussen de moordaanslag op haar man, president John F. Kennedy, en zijn begrafenis in Washington. Hij werd op 22 november 1963 tijdens een rondrit in een open limousine in Dallas doodgeschoten. Jackie zat naast hem.

Uit de film blijkt dat ze veel invloed heeft gehad op de beeldvorming van de Kennedy’s. Ze speelde een beslissende rol in de creatie van de Kennedy legende die later werd doorgeprikt. Haar man viel van zijn voetstuk, maar Jackie niet. We spreken met Amerikadeskundige Willem Post die een boek schreef over de Kennedy’s met de titel ‘John F. Kennedy. De mythe. De ontluistering.’

'Onafhankelijke persoonlijkheid' 

Jackie geldt als een stijlicoon, de vrouw achter de president, maar de film laat volgens Post een heel andere kant van haar zien. ‘Ze was een heel onafhankelijke persoonlijkheid die een stempel heeft gedrukt op de beeldvorming van JFK. Ze eiste een wandelende processie door Washington terwijl de veiligheidsdiensten dat  waanzin vonden. Ze wilde haar verdriet over de moord op de president met de hele wereld delen en daarom hield ze haar bebloede mantelpakje aan.’

Het was haar wens om haar man te begraven volgens het protocol van de in 1865 eveneens doodgeschoten president Lincoln. Toen de kist met het lichaam van John F. Kennedy de St. Matthews Cathedral liet Jackie haar driejarige zoontje John een saluut brengen aan zijn vader. De foto van dit moment werd iconisch.

'Jackie bracht glamour in Witte Huis'

Journaliste Kate Andersen Brower is commentator bij CNN en schreef een boek over de First Ladies. Zij vertelt in EenVandaag dat Jackie glamour naar het Witte Huis bracht en kunstenaars, componisten en schrijvers uitnodigde. Ze liet de presidentiele ambtswoning restaureren en bracht meubilair van vorige presidenten terug als eerbetoon aan de geschiedenis. 

Ze was de eerste die tv-camera’s toeliet om een documentaire te maken over het leven in het Witte Huis. 'Maar haar echte impact is haar waardigheid na de moord. Dat heeft een enorme invloed gehad op de beeldvorming rond de Kennedy’s.' Brower schetst ook hoe moeilijk het is als first lady om een eigen koers te volgen. Zij kijkt ook naar Melanie Trump, de nieuwe first lady.

De trailer van de film 'Jackie':