De acteur Richard Gere is in Nederland voor de uitreiking van de Geuzenpenning. De Geuzenpenning 2005 gaat naar International Campaign for Tibet (ICT). TweeVandaag sprak met de acteur.

De stichting Geuzenverzet 1940-1945 kent de penning toe aan ICT voor haar consequente geweldloze inzet voor een democratisch Tibet en voor het bevorderen van de mensenrechten van het Tibetaanse volk.

'Voorrecht'

Richard Gere manifesteert zich als humanist, mensenrechtenactivist en strijder tegen HIV/aids en is ook al sinds 25 jaar zeer betrokken bij Tibet en het Tibetaanse volk. De Amerikaanse acteur is boeddhist en reist regelmatig naar Dharamsala, de kleine stad in India waar de Dalai Lama verblijft en de Tibetaanse regering in ballingschap is gevestigd.Gere zei in een reactie op de prijs die voortkomt uit het verzet in de Tweede Wereldoorlog: ,,Het is een voorrecht om het ICT bij deze gebeurtenis te vertegenwoordigen en tegelijk de helden van het Nederlandse verzet èn het Tibetaanse volk in zijn strijd voor vrijheid en cultureel overleven, te eren''.Het uitreiken van de Geuzenpenning is een initiatief van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945.