De Venezolaanse president Hugo Chávez is dinsdag overleden. Hij had kanker en zijn situatie was al dagen kritiek. Hij was 58 jaar.

Venezuela zal binnen dertig dagen gaan stemmen over een nieuwe president. Dat maakte de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Elias Jaua dinsdagavond bekend. Tot die tijd treedt de Venezolaanse vice-president Nicolás Maduro op als waarnemend president.

Maduro is bij de presidentsverkiezingen de kandidaat van de Verenigde Socialistische Partij, de partij van de dinsdag overleden president Hugo Chávez. Maduro werd eind vorig jaar door Chávez aangewezen als zijn opvolger.

Aanhangers roemen zijn betrokkenheid bij het volk en de hulp die hij gaf aan de armen. Tegenstanders noemen hem een dictator die het land naar de rand van de afgrond heeft gebracht. Vanavond in EenVandaag: de erfenis van Hugo Chávez met Tessa Marsman, zij werkte voor de Venezolaanse staatstv en Venezuela-kenner Remi Lehmann.

Rouwende aanhangers van de overleden Venezolaanse president Hugo Chávez gingen dinsdag in het Zuid-Amerikaanse land de straten op om hun verdriet te uiten over het verlies van hun socialistische leider. Ze riepen leuzen als 'Chávez leeft voor altijd!' en 'De strijd gaat door!'.

Leger belooft trouw

Het leger van Venezuela heeft na het overlijden president Hugo Chávez trouw beloofd aan vicepresident Nicolas Maduro. Venezolaanse legerleiders verschenen dinsdag live en emotioneel op televisie om bekend te maken dat ze achter Maduro en het parlement staan.

Chávez heeft zijn partijgenoot Maduro aangewezen als opvolger van zijn voorkeur. De dood van Chávez heeft de deur geopend voor nieuwe verkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land. Maduro moet het dan waarschijnlijk opnemen tegen oppositieleider Henrique Capriles. Die verloor in oktober de verkiezingen van de populaire Chávez.

Capriles riep dinsdag op tot eenheid onder de Venezolanen. Hij condoleerde de familie en aanhangers van de socialistische president.

Reacties uit internationale gemeenschap

De Surinaamse president Desi Bouterse:

'Ons hart gaat uit naar de kinderen en overige familie van Hugo Chávez, maar zeker ook naar het Venezolaanse volk.'

De Braziliaanse president Dilma Rousseff:

'Vandaag is een grote Latijns- Amerikaan, een vriend van Brazilie en een groot leider overleden.'

De Amerikaanse president Barack Obama:

'In deze uitdagende tijd van het overlijden van president Hugo Chávez, bevestigen de Verenigde Staten hun steun voor het Venezolaanse volk en het belang van het ontwikkelen van een constructieve relatie met de Venezolaanse regering.'

Lees ook