Ze vieren dit jaar 25 jaar onafhankelijkheid. Maar gerust op hun jonge vrijheid zijn de Baltische Staten allerminst. Buurman Rusland stelt zich dreigend op, stellen de overheden. 

Zij vrezen dat Rusland na de inname van de Krim in Oekraïne ook gaat proberen de voormalige Sovjet-staatjes los te weken van de Europese Unie en de NAVO.

Waar komt die vrees vandaan en is het terecht?

Het drama van grenspost Medininkai

Eén van de meest duidelijke landen in het anti-Russische geluid is Litouwen. Het land grenst aan de Russische exostaat Kaliningrad en deelt een grote grens met Wit-Rusland, dat bevriend is met grote buurman Rusland.

Litouwen heeft zich in 1991 losgemaakt van de Sovjet Unie en dat ging niet zonder slag of stoot. Toen de door de Litouwse overheid nieuw aangewezen douane grensposten ging opstellen aan de Litouwse grens, stuurde het Kremlin direct ordetroepen naar deze posten om deze te ontmantelen.

Bij één van de grensposten ging het faliekant mis: daar executeerde de Russische ordepolitie de grenswachten in hun post. Eén van hen overleefde het drama. EenVandaag spreekt hem op de plek waar het 25 jaar geleden gebeurde. Volgens hem ziet Rusland de Baltische zelfstandigheid als een tijdelijke vergissing.

De Russische minderheid

Veel mensen raakten door het vallen van de Sovjet Unie hun baan kwijt. De maatschappij veranderde. In de loop van de jaren werden steeds meer herinneringen aan de Sovjet Unie weggehaald, tot verdriet van veel Russen die in Litouwen wonen. Rafael Moeksinov, raadslid voor een partij die opkomt voor de Russische en Poolse minderheden in Litouwen vindt het een schande.

Volgens Moeksinov hebben veel Russen en andere inwoners uit de voormalige Sovjet Unie  de Nazi’s in de Tweede Wereldoorlog verdreven uit Litouwen. Het heeft duizenden strijders het leven gekost. Dat nota bene beelden die deze strijders herdenken van hun sokkel werden gehaald na de recente gebeurtenissen in Oekraïne, is bij veel Russische Litouwers in het verkeerde keelgat geschoten. Zij zagen de Russen niet als bezetters, maar bevrijders.

In EenVandaag een reportage over de pijn van en het verlangen naar de Sovjet Unie.