Eindelijk! Na anderhalf jaar campagnevoeren is de verkiezingsdag in Amerika aangebroken. Anderhalf jaar handen schudden, speeches afsteken en op volle campagnerally’s en debatten voeren.

Anderhalf jaar vertellen welk Amerika jij voorstaat en vooral wat er fout is aan de plannen van de concurrent. Anderhalf jaar kris kras door het land toeren per bus of vliegtuig; de laatste weken met bezoeken aan meerdere staten per dag, waardoor je niet meer weet op welk vliegveld je nu weer geland bent. En vooral: anderhalf jaar modder gooien en steken onder water geven aan de tegenstander.

Na anderhalf jaar is het voorbij.

Het grote wachten is begonnen.

Hoewel vandaag nog wel campagne wordt gevoerd, is het vooral een dag van wachten. Wachten op de uitslagen. Om middernacht Nederlandse tijd sluiten de eerste stembussen en kort daarna komen de exit polls binnen.

Traditioneel heeft Dixville Notch de eerste uitslagen. Om 5 uur vanmorgen Nederlandse tijd liet de kiescommissie van het kleine dorp weten dat bij hen Clinton heeft gewonnen. Maar de stemming van dit gehucht, met maar acht kiesgerechtigden, is nu niet echt representatief te noemen; de kandidaten hebben vooral aandacht voor de battlegrounds; de staten waar het verschil tussen hen beiden miniem is.

Met name Florida en North-Carolina spelen een hoofdrol: wie gaat daar winnen? Trump móet winnen in Florida om nog kans te maken op het presidentschap. 

Hillary Clinton staat er wel beter voor, maar gezien haar geringe voorsprong in verschillende staten is deze verkiezingsdag ook voor haar een nagelbijtend spannende dag.   

Het wordt een lange avond.

Clinton en Trump hebben beiden hun ‘overwinningsfeestje’ in New York. De aanhangers van Trump is het Hilton Midtown Hotel, de Clinton in het Jacob K Javits Convention Center. Eindigt de avond echt in een victory party of is het feestje snel afgelopen en eindigt het in droefenis?

En dan, na lang wachten, weten we het. Wie wordt in januari de nieuwe bewoner van het Witte Huis? En gaat de verliezer zich neerleggen bij de nederlaag? Donald Trump meldde tijdens het derde debat dat hij de uitslag niet zonder meer zou accepteren. En wat doen zijn aanhangers? Gaan ze de straat op uit protest tegen ‘gemanipuleerde verkiezingen’? En zal Clinton om een hertelling vragen, net als in 2000 Al Gore deed na zijn verlies van George W Bush?

Vragen en onzekerheid…

Er is één groep die het vandaag razend druk heeft en dat zijn de opiniepeilers. Juist nu de strijd zo spannend is, is het voor hen een gouden dag. Het tijdschrift Slate komt met een nieuw experiment: ze willen uitslagen publiceren nog voor de exit polls verschijnen en de stembussen dus nog open zijn. 

Voor de kandidaten zit de lange campagne er nu op. Hun lot ligt in de handen van de kiezers. Als laatste daad riepen ze de kiezers op te komen stemmen.

En nu maar hopen dat het kwartje hun kant op rolt…