Na een lange lijdensweg heeft de Italiaanse dj Fabo in Zwitserland euthanasie laten plegen. Omdat Italië euthanasie verbiedt, liet de door een ongeluk verlamd en blind geraakte dj zich naar het buurland brengen.

Naar Zwitserland afreizen voor hulp bij het sterven, het is niet de eerste keer. Zwitserland is een populaire bestemming voor ‘zelfmoordtoeristen’, omdat het als één van de weinige landen ter wereld hulp bij zelfdoding toestaat.

De Nederlander Flemming Schollaart helpt sinds 2009 Deense patiënten met een stervenswens, naar de kliniek in Zwitserland die hulp biedt bij een zelfgekozen dood. Hij begeleidt ze van begin tot eind, en heeft op die manier in de afgelopen jaren twaalf Denen bijgestaan.

Schollaart pleit er al jaren voor dat in Denemarken de Nederlandse regels voor euthanasie worden toegepast. Volgens hem staat 85 tot 90 procent van het Deense volk achter hem. Het meest gek vindt Schollaart het dat het middel dat in Zwitserland wordt gebruikt bij euthanasie, gemaakt wordt door het grote Deense farmaceutische bedrijf Lundbeck.

Omdat de wetgeving in Denemarken maar langzaam in beweging komt, voelt Schollaart zich genoodzaakt dit werk, waarvoor hij geen geld vraagt, fulltime te blijven doen. “Mensen moeten niet lijden. Klaar,” zegt Schollaart.

In EenVandaag een gesprek met Flemming Schollaart over het werk dat hij sinds 2009 doet om Deense patiënten te begeleiden bij hun zelfgekozen dood.