Na de val van de Taliban werd Niloofar Rahmani de eerste vrouwelijke piloot in het Afghaanse leger. Nu vraagt ze asiel aan in de VS omdat ze zich onveilig voelt in haar geboorteland. In 2014 maakten we bij EenVandaag een reportage over haar verhaal. 

Na de NAVO-interventie in Afghanistan is het bij de wet toegestaan voor vrouwen om piloot te worden. De 25-jarige werd een voorbeeld van hoe het land inmiddels veranderd was. Het is daarom extra pijnlijk dat ze nu naar eigen zeggen bedreigd wordt door de Taliban en familieleden die niet achter haar keuze staan. Na anderhalf jaar een opleiding volgen in de VS, wil ze niet meer terug naar Afghanistan.

EenVandaag maakte in 2014 een reportage over Rahmani. Ze volgde een jarenlange opleiding tot piloot en werkte voor het Afghaanse leger. Het leverde haar zowel bewondering als doodsbedreigingen op. De vraag was toen al hoe lang vrouwen als Niloofar Rahmadi kunnen blijven functioneren als volwaardige burgers.

Bekijk de reportage hier:

Inmiddels telt Afghanistan nog een vrouwelijke piloten en vijf anderen zijn in opleiding. De Afghaanse regering vindt dan ook dat Rahmani overdrijft.