Tot Zover Darfur, Special Request, iedereen herinnert zich nog wel hoe de wereld zich druk maakte over het afslachten van ethnische groepen in Darfur door de regeringsmilities van President Al Bashir. De wereld maakte zich druk erover en stortte geld. De grootste en duurste vredesmissie ooit, genaamd UNAMID werd op touw gezet. George Clooney bemoeide zich er persoonlijk mee.

Het is nu stil maar het moorden gaat door. 

Deze maand zijn er verkiezingen in Soedan. De opkomst is laag want oppositie is er niet of zit vast. De uitkomst wordt op 27 april verwacht. De winnaar kan niet anders dan de zittende president zijn.

Journalist ging de regio in

Journalisten kunnen allang de regio niet meer in. Toch lukte het de Nederlandse journalist Klaas van Dijken om de ellende vast te leggen. Hij reisde samen met fotografe Adriane Ohanesian naar Jebel Marra in hart van Darfur, waar de bevolkingsgroep de Fur woont. Hij kon reizen onder de vleugels van de rebellen die al sinds 2003 vechten tegen het regime.

Regeringstroepen van de Soedanese President Al Bashir  en Janjaweed, de Arabische milities die met hen samenwerken houden al jaren huis in Darfur.  Ze verkrachten en plunderen de ethnische minderheden al jaren. Ook bombardeert de regering de eigen bevolking. De regio is vergeten door de wereld. 

Oorlogsmisdaden

De VN-missie UNAMID heeft geen veiligheid of vrede kunnen brengen en is zich bezig terug te trekken. Intussen staat President Al Bashir al jaren op de lijst van het ICC,  het internationaal strafhof in Den Haag om berecht te worden voor oorlogsmisdaden. Maar als de omringende landen en de VN niet meehelpen zal hij nooit gepakt worden. Dit tot frustratie van hoofdaanklaagster Fadou Bensouda. Eenvandaag spreekt exclusief met haar.

Ook aan het woord komt Aicha Elbasri, oud-woordvoerder van UNAMID. Zij voert al jaren campagne om de wereld te laten weten dat de VN troepen in feite medeverantwoordelijk zijn voor het moorden door niets te doen.