Vijf vrienden die elkaar ontmoeten op het jaagpad langs de Schelde van Gent naar Oudenaarde. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck. Ze zijn jong, viriel, populair, en schoppen het allemaal tot profwielrenner. Maar het leven voor deze vijf jongens blijkt harder dan de droom.

Wouter Weylandt valt tijdens de afdaling van de Passo del Bocco, in de Ronde van Italië van 2011. Wouter Weylandt is opslag dood.

Het leven van Dimitri de Fauw krijgt plotsklaps een andere wending als hij op de laatste dag van de zesdaagse in Gent het stuur raakt van Isaac Galvez. De Spanjaard valt en overlijdt ter plekke. De Fauw kan de dood van Galvez niet verkroppen en ziet het als zijn schuld. In 2009 stapt de Belg uit het leven.

Kurt Hovelijnck  komt in het voorjaar van 2009 zwaar ten val tijdens een trainingsrit met boezemvriend Wouter Weylandt. Hovelijnck lag vervolgens enkele weken in coma, maar maakte na een wonderbaarlijk herstel zijn rentree in het peloton. In 2013 stopt hij met koersen.

 

Schrijver Matthias Declercq komt de vijf vrienden vaker tegen als hij zelf op het jaagpad tussen Gent en Oudenaarde fietst. Hij besluit de vijf jongens te portretteren. Dit leidt tot het boek De Val. Vanmiddag is Declercq te gast in Radio EenVandaag om te praten over de bewogen levens van deze vijf Belgische wielrenners.