In de Tweede Kamer wordt vandaag de documentaire 'Justice for Sergei' vertoond. De film gaat over de Russische advocaat Sergei Magnitsky. Hij ontdekte grootschalige corruptie bij de Russische overheid, belandde in de cel en overleed daar in 2009 onder verdachte omstandigheden.

De dood van Magnitsky zorgt tot op de dag van vandaag voor spanningen in de diplomatieke betrekkingen tussen Rusland, de Verenigde Staten en Europa. In de Tweede Kamer en in het Europese parlement is deze zaak aan de orde gekomen.

In Den Haag is zelfs een motie aangenomen: betrokken Russische overheidsofficials zijn officieel niet welkom in Nederland. Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) weigert de motie echter uit te voeren.

In EenVandaag het verhaal van Magnitsky en de politieke oproep van de voltallige Tweede Kamer tot het instellen van een reisverbod en het bevriezen van tegoeden van de betrokken Russische overheidsfunctionarissen. Aan het woord komen onder meer documentairemaker Hans Hermans en Tweede Kamerlid Coskun Cörüz.