In veel restaurants staat het op de kaart: een gerecht waar buffelmozzarella in verwerkt wordt. Maar volgens onderzoek van Stichting Vier Voeters zorgt de productie van die mozzarella voor veel dierenleed.

En dat begint al vlak na de geboorte van de mannelijke kalfjes. Omdat zij later geen melk produceren worden ze gelijk bij de moeder weg gehaald en doogeslagen, verdonken in een dikke laag uitwerpselen of ze sterven een hongerdood. Ander probleem is het hete klimaat in Zuid-Italie, waar de buffelboerderijen staan, dat is eigenlijk niet geschikt voor de dieren. Omdat ze een dikke huid hebben en kleine zweetklieren, kunnen ze niet voldoende afkoelen. Stichting Vier Voeters roept de Albert Heijn, die onder andere de kaas verkoopt, op deze uit de schappen te halen zolang niet bekend is wat de herkomst is. 

Buffelmozzarella is een industrie waar in Italië 300 miljoen euro per jaar mee wordt verdiend. Jaarlijks wordt ongeveer 33.000 ton buffelmozzarella geproduceerd, waarvan ongeveer 16 procent aan het buitenland wordt verkocht. Ook in Nederland zijn buffelboerderijen, bijvoorbeeld in Putten. EenVandaag gaat langs bij de buffels van Evert Ruiter. Daarnaast een gesprek met Barbara van Genne van Stichting Vier Voeters