Voorheen was hij rapper maar nu zou hij de belangrijkste verdachte zijn van de onthoofding van de Amerikaanse fotograaf James Foley. De Britse L Jiny verruilde in 2013 het podium voor het Syrische front.

Deze week schokte terreurorganisatie de Islamitische Staat de wereld door een video online te plaatsen waarin Foley onthoofd wordt. Opvallend was dat de strijder naast Foley met een sterk Brits accent sprak. De Britse inlichtingendiensten zijn sinds het verschijnen van de video bezig met achterhalen wie deze man is. In de media komt nu de naam Abdel-Majed Abdel Bary (23) naar voren, een Britse ex-rapper, wiens platen op BBC gedraaid werden.

Hoe zeker is het dat de Britse rapper inderdaad de beul is van journalist James Foley? We spreken erover met Lia van Bekhoven, correspondent in Engeland.  

Rapper

Bary is niet de enige rapper die naar het Midden-Oosten vertrok om te vechten. Ook de Duitse ‘Deso Dogg’ ging naar Syrië. Hij zou vorig jaar september gewond geraakt zijn bij een luchtaanval. Hij werd zelfs al doodgewaand, maar vorige week dook nog een video op van de rapper. Onlangs vertrok ook de Nederlandse rapper Maru-One naar Syrië. Waarom vertrekken deze rappers naar het front?

In EenVandaag een gesprek met Riza Tisserand, rapper en radio-dj bij FunX, die Maru-One twee weken geleden nog sprak. Ook spreken we met onderzoekster Amy Jane Gielen, die veel onderzoek doet naar radicalisering onder jongeren.

Kijk hieronder een uitzending van vorige week over de onthoofding van Foley terug.