Met nog vier dagen te gaan voor het Brexit-referendum loopt EenVandaag mee met UKIP, de UK Independence Party.  Onder leiding van Nigel Farage blijft het debat rond de Brexit fel en niet al te subtiel.

Zo shockeerde Farage recent nog met een poster waarop hij afgebeeld staat tegen de achtergrond van een lange vluchtelingenstroom. Begeleidende tekst: ‘We must break free of the EU and take control of our border’. Vrij vertaald: ‘We moeten ons los vechten uit Europa en onze grenzen weer terugpakken’. Het beperken van immigratie naar Engeland blijft het speerpunt van de UKIP. Maar ook Farage’s tegenstanders zijn verre van subtiel. Zij maken hem bij protestbijeenkomsten uit voor fascist en vergelijken hem met Adolf Hitler. 

EenVandaag maakte een reportage voordat parlementariër Jo Cox werd neergeschoten. We spreken de lokale UKIP-politicus John Whitby om te kijken wat de echte argumenten zijn in een kleine stad. De stad Peterborough heeft de laatste tien jaar duizenden immigranten verwelkomd. Zij vinden werk op het land rondom deze oude stad en in de vele verpakkingsbedrijven in de buurt. Peterborough staat bekend als een echt Brexit-bolwerk. De vele Polen, Litouwers en Roemenen zorgen voor spanningen in de stad.

Whitby vindt dat Engeland weer controle moet kunnen krijgen over de instroom van immigranten. Ook de bureaucratie en  het lage democratische gehalte van Brussel zijn voor hem niet meer te tolereren.

EenVandaag is ook aanwezig bij een bezoek van zijn grote leider Nigel Farage in een lokale sporthal. Het evenement trekt honderden belangstellenden.