Internationaal nemen de zorgen zorgen toe over de grootschalige ontslagen en arrestaties onder oppositie in Turkije. Maandag werden de hoofdredacteur en enkele schrijvers van de krant Cumhuriyet gearresteerd.

Cumhuriyet staat bekend als een oppositiekrant in Turkije. De medewerkers van het dagblad wordt door de Turkse overheid verweten banden te hebben moet Koerden en de Gülen-beweging. De leider van de laatstgenoemde beweging,  Fetthulah Gülen, wordt door de Turkse overheid gezien als brein achter de recente couppoging in het land. 

Journalistieke organisaties, maar ook landen als de Verenigde Staten zijn zeer  bezorgd over de ontwikkelingen in het land. Steeds meer kritische titels, waaronder ook veel pro-Koerdische nieuwsmerken, zijn door de Turkse overheid gesloten. 

In EenVandaag vanavond een interview over de situatie in Turkije met Can Dündar, voormalig hoofdredacteur van Cumhuriyet. Hij werd ook door de Turkse overheid ontheven van zijn post en overleefde een aanslag op zijn leven buiten een rechtszaal. Hij is nu ondergedoken.