Een buurvrouw die haar gazon maait, de buurman die z’n hortensia snoeit. Ze worden steeds zeldzamer. Steeds meer mensen gooien hun gazon en borders de tuin uit en kiezen voor een tegeltuin. Lekker makkelijk in het onderhoud en een stuk goedkoper, zo is de redenering. Maar de enorme toename aan tegels baart wetenschappers en overheden zorgen. 

Uit luchtfoto-onderzoek van het Gronings Kadaster blijkt de hoeveelheid betegelde tuin in 15 jaar tijd met 8 procent te zijn toegenomen. Volgens onderzoek van de Universiteit Wageningen leiden tegels niet tot een betere, maar hetere leefomgeving. En behalve de warmte kan ook regenwater niet makkelijk via de tegels weg, wat slecht is voor de riolering en het afwateringssysteem.

Al het regenwater dat normaal de grond in trekt, gaat nu rechtstreeks naar het riool. De riolen zijn hier niet voor gemaakt en kunnen deze overvloed aan water bijna niet aan. EenVandaag gaat op pad met Geer van Poelgeest van Operatie Steenbreek en spreekt met de jonge Joep Houterman-Timmers die een eigen wapen heeft ontwikkeld in zijn strijd tegen de verstening: de Could-Bee-app die mensen definitief moet zien te ontstenen. Hij lanceert deze app morgen tijdens de Dutch Design week.