Nederlanders bewegen te weinig en onze kinderen worden steeds dikker. Toch blijkt uit cijfers van het Sociaal Cultureel Plan Bureau dat fitness de afgelopen jaren steeds populairder is geworden onder tieners. Maar is dat wel een goede zaak?

Trainen in de sportschool is stoer en dus goed voor je imago. Een reden waarom veel kinderen gaan sporten. Maar sportartsen, sportschooleigenaren en zelfs de KNKF, de bond voor fitness en krachtsport, hebben hun twijfels. Begeleiding zou onder de maat zijn en tieners kiezen meteen voor de zwaarste work-out.

Groepsdruk

'Als bond zien we nu dat zaken escaleren als het gaat om het niveau van de begeleiding', zegt Jan Koster, voorzitter van de KNKF. Volgens Koster willen jongeren graag zo snel mogelijk rendement. Begeleiding schiet te kort en trainen gaat vaak niet volgens een zorgvuldig opgebouwd programma: 'Het gaat om gebruik van verkeerde technieken of te zware gewichten.' Groepsdruk speelt hierbij een grote rol. De bond ziet ook dat er jongeren zijn die stimulerende middelen gebruiken. 

Onderzoek

De KNKF doet nu onderzoek naar wie er in de sportscholen komen en pleit voor betere begeleiding en voorlichting, zodat jongeren verantwoord sporten. Luister het interview met Koster en een reportage vanuit een sportschool hierboven terug. 

Ook reageert sportarts Hans Smid, verbonden aan de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG). Luister het interview hieronder terug.