In verzorgingstehuis De Golfstroom in Den Helder heeft een 81-jarige cliënt zelfmoord gepleegd naar aanleiding van het bericht dat ze binnenkort zou moeten verhuizen. Het gaat om Annie Westveer-Van Poelje. 

Ze had al eerder aangegeven liever te sterven dan te moeten verhuizen.

Dit jaar worden er in verband met bezuinigingen op de ouderenzorg veel bewoners van verzorgingstehuizen verhuisd. Uit cijfers van Berenschot blijkt dat 800 van de 2000 ouderenzorglocaties met sluiting bedreigd worden.

Een van de oorzaken daarvoor is dat ouderen langer thuis moeten blijven wonen, waardoor er minder ouderen in een verzorgingstehuis terecht komen. 

Zo komen soms afdelingen bijna leeg te staan waardoor ouderen moeten verhuizen. Daarnaast is onderdeel van het nieuwe beleid dat wonen en zorg steeds vaker gescheiden wordt, dit was de reden waarom mevrouw Westveer moest verhuizen.

EenVandaag spreekt erover met Coert Veenstra, directeur van zorgorganisatie Vrijwaard waar De Golfstroom een onderdeel van is, met Sietha Cornielje, oud-voorzitter van de cliëntenraad in de Golfstroom en met ouderenorganisatie ANBO. Daarnaast een reactie van vakbond Abvakabo FNV.