Utrecht gaat deze maand opnieuw op zoek naar een bouwer voor een nieuwe prostitutiezone. Het is alweer bijna twee jaar geleden dat de voormalige prostitutiezone, het Zandpad, gesloten werd.

Eerdere consultatierondes leverden nog niets op. De gemeente zegt dat dit nu anders kan zijn, omdat de gemeente open staat voor dialoog. Maar voormalige Zandpadprostituees hebben er weinig vertrouwen in dat deze nieuwe ronde wel iets gaat opleveren.

Vruchteloos

Ze hebben in corporaties en samen met mogelijke exploitanten van alles geprobeerd om het Zandpad opnieuw open te krijgen, maar al deze pogingen zijn vruchteloos gebleken. Sekswerker Caja van Tolie is een van die vrouwen. Zij richtte Freya op, een eigen exploitatie waarmee ze opnieuw voet aan de grond probeert te krijgen. Intussen gelooft ze er niet meer in, ze verdenkt de gemeente Utrecht ervan helemaal geen raamprostitutie meer in de stad te willen.

Guusta van der Zwaart van stichting Tussenvoorziening, een soort huisartsenpost voor prostituees, heeft nog veel contact met de voormalige Zandpadvrouwen die nu veelal in de illegaliteit of in andere steden werken. Met Utrechtse burgemeester Jan van Zanen spreken we over de toekomst van raamprostitutie in Utrecht. Hoe gaat hij ervoor zorgen dat er toch nog een nieuwe prostitutiezone komt?

In Radio EenVandaag een gesprek met Bernard Tomlow, advocaat van twee prostituees die aan het Zandpad werkten.