Jaarlijks worden 45 miljoen haantjes in Nederland vergast, omdat ze nutteloos zijn voor de eierindustrie. De 29-jarige Wouter Bruins uit Driebruggen vond dit niet nodig. Hij bedacht een methode om het geslacht al in het ei te bepalen. 

Dat Bruins inmiddels als haantjesredder te boek staat, had hij als student nooit kunnen bevroeden. Hij zocht in de psychologie zijn weg, later in de economie, maar het werd uiteindelijk biologie. Hoewel er nog geen kuiken is gered, heeft hij al wel prijzen gewonnen met zijn idee.

En ondertussen heeft hij ook aan de keukentafel met hulp van eBay en Google een apparaat ontwikkeld, waarmee zwangere vrouwen getest kunnen worden op malaria.

In de EenVandaag-serie STIP aan de horizon komen visionairs aan het woord over hun ideeën voor 2014. Met vandaag  in de laatste aflevering een man met een grenzeloze wil om problemen op te lossen. In plaats van te demonstreren op het Malieveld tegen onrecht, gaat hij zelf aan de slag. Bijzonder vindt hij zijn instelling niet: “Iedereen met toegang tot eBay en Google en in het bezit van een 3D-printer kan de wereld veranderen.”

Bekijk de aflevering van gisteren hier terug