Het was een ontroerende balkonscène voor een bomvolle Dam in Amsterdam: Willem-Alexander is de nieuwe koning van Nederland. Beatrix tekende in de Vroedschapskamer van het Koninklijk Paleis de Akte van Abdicatie.  Na 33 jaar koningschap is ze weer prinses. 

Na de ondertekening verschenen Beatrix, Willem-Alexander en Maxima onder massaal gejuich op het balkon:

'Enkele ogenblkken geleden heb ik afstand gedaan van de troon. Ik ben gelukkig en dankbaar u de nieuwe koning, koning Willem-Alexander voor te stellen.'

Volgens de politie waren er 25.000 mensen aanwezig en de dag verloopt vooralsnog zonder noemenswaardige incidenten. Rond 14.00 vertrekt de nieuwe Koningvanaf het Koninklijk Paleis naar de Nieuwe Kerk voor de inhuldigingsceremonie. Een keur aan gasten arriveert om dat bij te wonen. Onder hen ook een aantal 'normale' burgers. EenVandaag-redacteur Lammert de Bruin is een van de gelukkigen die een uitnodiging in de bus kreeg. Hij doet verslag via Twitter. Hij blogt:

Ik wil heel graag bij dit historische moment zijn. Mijn hele leven al volg ik het koningshuis op de voet. Ik zal het maar bekennen; ik was ooit het jongste bestuurslid van een Oranjevereniging in Nederland. Heb zelfs de oprichtingsakte nog ondertekend.

Wat gebeurt er nog meer vandaag in Amsterdam? Bekijk dan deze graphic.

update
30-04-2013

Willem-Alexander ingehuldigd in Nieuwe Kerk

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam werd de nieuwe koning vandaag ingehuldigd. In zijn toespraak bedankte Willem-Alexander met nadruk zijn moeder, nu prinses Beatrix: 'Ik weet dat ik de gevoelens van velen in Nederland en de Caraïbische delen van ons Koninkrijk vertolk als ik zeg: dank u voor de vele mooie jaren waarin wij u als onze Koningin mochten hebben!'

De volledige tekst van de nieuwe koning is hier te lezen.

Ten slotte legde hij de eed af: 'Ik zweer aan de volkeren van het Koninkrijk dat ik het Statuut voor het Koninkrijk en de Grondwet steeds zal onderhouden en handhaven. Zo waarlijk helpe Mij God almachtig.' Na de inhuldiging was het de beurt aan de Eerste- en Tweede Kamerleden om met 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig' of 'Dat beloof ik' trouw te zweren aan de koning. 

Rond half acht arriveert de Koning op Amsterdam-Noord, bij het filminstituut EYE. Daar wordt een live-verbinding met de Rotterdamse Ahoy gelegd. Op die plek wordt het koningslied ten gehore gebracht. Een kwartier later begint de Koningsvaart op het IJ. 

Inhuldiging Koning Willem-Alexander