De problemen met de Fyra stapelen zich op: raakten er deze week drie beschadigd door ijsblokken -waardoor de dienst werd opgeheven-, nu weert België de speciale hogesnelheidstrein.

'De Fyra is door het ijs gezakt', stelt reizigersorganisatie Rover, dat een snelle oplossing wil voor de problemen. Veel reizigers klagen over de hoge uitval en grote vertragingen van de Fyra, die sinds 9 december rijdt.

De 'klassieke' trein tussen Brussel en Amsterdam moet terugkeren en de Thalys moet worden opgengesteld tegen normale tarieven zo lang de Fyra voor problemen blijft zorgen. De Fyra rijdt sinds donderdagmiddag niet nadat door winterse omstandigheden schade was ontstaan aan het plaatwerk onder de treinen. De NS houdt de trein nog zeker tot maandag aan de kant.

Een deel van dat plaatwerk is op Belgisch spoor terecht gekomen, wat de 'Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit' daar deed beslissen de Fyra te boycotten.

Thierry Breyne, directeur van de veiligheidsinstantie voor de Belgische Spoorwegen (DVIS) nam de beslissing:'Vanmorgen werden we op de hoogte gebracht van een technisch probleem, dat bovenop de andere problemen kwam, dus daarop gebaseerd hebben we deze beslissing genomen.'

Luister hier naar het interview: