We willen echte liefde, echte vrienden en echt eten. Maar wat is eigenlijk ‘echt’? De Maand van de Filosofie, die voor de tiende keer van start is gegaan, gaat over deze kwestie. En dus ook over alles wat onecht is. EenVandaag spreekt met de Stine Jensen ('Ik lieg dus ik ben') en Francisco van Jole ('De leugen regeert') over de dunne scheidslijn tussen leugens en waarheid.

Stine Jensen is auteur van het boek ‘Ik lieg dus ik ben’ en stelt dat wij alleen echte en goede mensen kunnen zijn als wij ook mogen liegen. Zijn leugens altijd slecht? Kun je wel sociaal succesvol zijn als je altijd de waarheid spreekt? Van Jole had een column in het tv-programma 'De Leugen Regeert' waarin hij de foutieve beeldvorming van media onder de loep nam.

De Maand van de Filosofie is nog niet zo bekend als de Boekenweek, maar is inmiddels wel uitgegroeid tot een vaste waarde. Elk jaar worden er in april meer dan honderd filosofische lezingen en debatten georganiseerd, duiken filosofen op in de media en liggen hun boeken prominent in de etalages. En niet uitsluitend in de grote steden - menig filosoof maakt in april ook een kleine tournee door het land.