Nadat het Koningslied van John Ewbank dit weekend werd geschrapt, is het Nationaal Comité Inhuldiging in crisisberaad: wat moet er nu gebeuren? Vanavond wordt een oplossing gepresenteerd, het geplande concert in Ahoy gaat wel gewoon door. 

Een keur aan artiesten liet alvast weten een alternatief voor de compositie van John Ewbank's compositie paraat te hebben, en op internet circuleren een aantal populaire alternatieven.

Zo zijn er de twee Utrechtse studenten Allard Amelink en Huib Verhoeven die met hun nummer 'Je bent een koning' een instant hit scoren en al bijna een half miljoen views op YouTube hebben. Vanavond vertellen zij over hun plotse succes.

Daarnaast springen onder meer Dries Roelvink en Henny Huisman in het ontstane gat: zij zijn bereid om een alternatief aan te bieden. Wim de Bie pleit voor een canon-versie van het Wilhelmus en Volkskrant-columnist Bert Wagendorp ziet Het land van Maas en Waal van Boudewijn de Groot wel zitten als Koningslied. Ook Paul van Vliet heeft een geschikt nummer: 'Oranje de kleur van mijn hart'.

Het EenVandaag Opiniepanel doet vandaag onderzoek onder haar leden: wat is volgens hen de verstandigste beslissing die Nationaal Comite kan nemen en welk nummer is volgens hen het best geschikt als nieuw Koningslied? Luister rechtsboven deze pagina vast naar een aantal nummers die worden genoemd.

update
22-04-2013 17:45

Nationaal Comité Inhuldiging houdt vast aan koningslied

Het Nationaal Comité Inhuldiging houdt vast aan het koningslied. 'Sinds de lancering van het lied is er sprake van een golf van reacties, veelal positief. Het is duidelijk dat er ook veel kritische geluiden zijn in de samenleving over delen van de tekst van het lied', stelt het Comité.

Oranjelied Paul van Vliet