De voor mensen besmettelijke vogelgriep die is aangetroffen bij een pluimveebedrijf in Hekendorp heeft zich niet verspreid naar twee bedrijven in de directe omgeving. Bij 14 andere bedrijven doet de NVWA nog onderzoek. Niettemin heeft de uitbraak grote gevolgen voor de sector. Waar komt het ineens vandaan?

Gisteren werd bekend dat H5N8 is uitgebroken bij een pluimveebedrijf in de buurt van Gouda. De variant staat bekend als zeer besmettelijk. De 150.000 kippen op het bedrijf worden geruimd. In een straal van een kilometer rond dit bedrijf mogen de komende drie weken geen kippen, mest of eieren worden vervoerd. Er geldt een ophokplicht om eventuele verspreiding van het virus van wilde vogels op ander pluimvee te voorkomen

Ook op de Barneveldse ‘kipacademie’ treden meteen strenge protocollen in werking. Drie leerlingen van het Groenhorst college lopen stage op het bedrijf in Hekendorp. Zij moeten verplicht thuis blijven. Ook leerlingen die in het gebied wonen, mogen niet op school komen. Er liggen ontsmettingsmatten op het terrein waar je doorheen moet lopen. Alle 1600 leerlingen van de school krijgen met het protocol te maken, niet alleen zij die de pluimvee-opleiding volgen. Strenge regels, maar de school wil geen enkel risico lopen. 

Waar komt de vogelgriep ineens vandaan? Wat betekent dit voor vogels, bedrijven en voor consumenten? Vanavond in EenVandaag onder andere Gertwin de Haas, directeur van Groenhorst uit Barneveld en viroloog en vogelgrieponderzoeker Ron Fouchier.