In Nationaal Park de Biesbosch is het soms dringen om een plek bij het nest van de broedende visarend. Vogelen groeit in populariteit, en niet alleen onder oudere mannen met geiten wollensokken. Gewapend met een vogelkijker en mobiele telefoon trekken ook dertigers, stellen en oudere dames erop uit.

Het zijn hoogtijdagen voor vogelaars. In deze tijd van het jaar balstsen en broeden vogels, de diversiteit is nu het grootst en het laatste staartje van de wintertrekvogels is te zien. Genoeg reden om er vroeg in de morgen op uit te gaan om vogels te spotten.  

In de winkel van de Vogelbescherming zijn de vogelkijkers niet aan te slepen: dit jaar ging er een recordaantal over de toonbank. In de winkel spreekt EenVandaag met Lars Soerink, die uitlegt waarom vogelen zo populair is en wat de gevaren zijn van deze populariteit.

Met boswachter en vogelaar Thomas van der Es gaan we vogelen in de Biesbosch, het natuurpark voor de beginnende vogelaar. Zodra de lepelaar, de zilverreiger of een zeldzame kleine vogel wordt gespot houdt 'de nieuwe vogelaar' collega-vogelaars op de hoogte via app-groepjes, social media en de website www.waarneming.nl.  

Saskia van Loenen, vogelaar, neemt ons mee naar de Vogelmeerpolder op drie minuten van haar huis. Drie jaar geleden was zij nog een van de weinige vrouwelijke vogelaars, inmiddels worden er steeds vaker vrouwen met verrekijkers gespot in vogelgebied. Iets waar mannen soms nog aan moeten wennen. 

Quiz

Hoe goed kun jij vogels herkennen? Doe de quiz.

Quiz created by EenVandaag AVROTROS with GoConqr