Met het overlijden van de twintigjarige studente Lisa, ten gevolge van MDMA-gebruik, ontstaat er veel ophef rondom het partydrugsgebruik in Nederland. Met een aantal van vijf dodelijke slachtoffers sinds mei dit jaar, is de vraag of de gebruikers wel voldoende en goed zijn geïnformeerd over het gebruik. Vijf vragen over XTC en MDMA.

Wat is het verschil tussen XTC en MDMA? 

MDMA is de grondstof en basis voor een XTC-pil. Het zijn kristallen, meestal vermaald tot een poeder. In een XTC-pil zitten naast MDMA en bindmiddelen soms ook andere stoffen als mCPP en PMMA. MDMA is dus een pure vorm van XTC. 

Wanneer is het gebruik van XTC of MDMA dodelijk?

Het gevaarlijk van MDMA is dat het moeilijk te doseren is. Gebruikers maken hun vingertop nat en steken die dan in het kristalpoeder. Op die manier is niet goed te overzien hoeveel je precies naar binnen krijgt, vooral niet in het donker. Met een XTC-pil weet de gebruiker nooit zeker wat er precies allemaal in zit en hoeveel. Verstandig is dan ook om XTC-pillen te laten testen bij een testlab, zodat duidelijk is hoeveel en wat er precies inzit. 

XTC en MDMA hebben dezelfde schadelijke werking op het lichaam: het verhoogt de lichaamstemperatuur, waardoor uitdroging en overhitting kan ontstaan. Hierdoor kan het gebeuren dat spieren en organen (zoals de nieren) minder goed werken.  

Daarnaast komt er meer van de stof ADH (antiduretisch hormoon) vrij. Daardoor kan je minder goed plassen, waardoor het water in je lichaam blijft. Zo ontstaat watervergiftiging in het lichaam; de hoeveelheid water in je lichaam is te groot geworden in vergelijking met de hoeveelheid natrium (zout). Door het te weinig zout in je lichaam stroomt er water van het bloed de hersencellen in, waardoor deze gaan zwellen. Omdat de schedel niet meegeeft, kunnen deze zwellingen leiden tot een verhoogde druk op de hersenen, vervolgens tot een infarct, coma en zelfs de dood. 

Waarvoor gebruik je het?

XTC is afgeleid van de naam extasy oftewel extase, hetgene waarin je terechtkomt bij gebruik.    Je voelt je goed, ontspannen, open, praterig en heel nauw verbonden met anderen. Het is een euforische 'rush' die vier tot zes uur lang aanhoudt. MDMA heeft hetzelfde effect, sommigen ervaren het wat rustiger, meer zweverig. Waar XTC ze een actiever gevoel geeft; waardoor je bijvoorbeeld de hele tijd wil dansen. 

Zowel XTC als MDMA remt je eetlust en slaaplust, maar verhoogt je lichaamstemperatuur en dorst. Bij jongeren, tengere mensen en vrouwen kunnen de effecten heftiger zijn. 

Hoeveel doden vallen er eigenlijk per jaar in Nederland door het gebruik van XTC of MDMA? 

Volgens de doodsoorzakenstatistieken bij het CBS was er in 2007 één geval, waren in 2008 twee gevallen en in 2009 vier. Cijfers over de jaren daarna zijn niet bekend. Wel is bekend dat er vanaf mei dit jaar vijf mensen zijn overleden door het gebruik van XTC of MDMA. 

Is het gebruik van XTC en MDMA verslavend? 

De verslavingskans bij XTC of MDMA is klein. De meeste gebruikers beginnen met af en toe een pil of een beetje MDMA met als hoogtepunt een of twee keer per week. Daarnaast worden deze drugs vooral gebruikt bij het uitgaan. Als je maandag wakker wordt heb je het dus niet nodig om verder de dag door te komen.

Bij de meeste gebruikers neemt het gebruik na een tijd vanzelf weer af. Je lichaam bouwt namelijk een tolerantie op voor de drugs, waardoor je telkens meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Je kan op een gegeven zelfs helemaal geen effect meer bereiken, waardoor je 'op jacht gaat'  naar een high. Daarnaast heeft je lichaam telkens meer tijd nodig om te herstellen, waardoor het niet vraagt om meer. Enige 'verslavingsrisico' wat MDMA en XTC hebben, is dat je een feestje of een avondje uit niet meer leuk vindt, omdat je het gewend bent met een ander gevoel. 

Bronnen: 

CBS Doodsoorzaakstatistieken

Jellinek

Alchol- en drugsinfolijn