Kelders die onderwater lopen en straten die blank staan, het zijn problemen waar we in de toekomst steeds meer mee te maken krijgen. Want de frequentie van hevige regenbuien zal de komende jaren alleen nog maar hoger worden. Maar is Nederland eigenlijk wel voorbereid op al die forse neerslag?

Willem Ligtvoet van het Planbureau voor de Leefomgeving zegt daarover: “als je het vergelijkt met honderd jaar geleden valt er over het hele jaar nu al meer dan twintig procent extra. En dat zien we ook terug in de frequentie van heftige buien. Die komen vaker voor en in hogere intensiteiten. “

‘De mindset moet veranderen’

“Als mensen iets gaan veranderen aan hun huis, zit het op dit moment nog niet in hun bewustwording dat er ook aan het klimaat gedacht moet worden. Steeds vaker krijgen we te maken met forse buien en dit gaat tot forse overlast leiden”, aldus Ligtvoet.

Reden voor de gemeente Aalburg om zelf een nieuw plan te lanceren. Per 1 januari 2019 zou er in die gemeente namelijk mogelijk een ‘tuintegeltaks’ worden ingevoerd. Wethouder Pim Bouman is in elk geval enthousiast. 

“Wat we als idee hebben geopperd is dat we stimuleren dat mensen hun tuin groener maken en om de rioolheffing aan te passen. Zodat mensen met een groenere tuin net wat minder rioolheffing betalen en mensen met een vol getegelde tuin net iets meer.”, aldus Bouman.

Speciale groenstroken

Ook in Amsterdam zijn er verschillende projecten om met de hevige regenval om te gaan. Speciale groenstroken voor huizen die regenwater opvangen en zo voorkomen dat kelders onderwater lopen. Maar ook speciale groene daken die wateroverlast moeten bestrijden.

Daniel Goedbloed van Rainproof vindt het belangrijk dat de bewustwording steeds groter wordt. “In het nieuwe centrum IJburg, waar een heel nieuw eiland wordt gemaakt, wordt straks geen hemelwaterriool aangelegd. Daar gaat straks al het regenwater rechtstreeks in de ondergrond. Tegelijkertijd hebben we gezegd dat alle perceeleigenaren worden verplicht om zelf 60 millimeter regenwater op eigen terrein te verwerken.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.