Een groep Utrechtse prostituees heeft donderdag een eigen coöperatie opgericht, die werkplekken gaat beheren voor vrouwen die zelfstandig als prostituee werken. De coöperatie heet Macha's en vraagt donderdagmiddag een exploitatie- en een ligplaatsvergunning voor boten aan het Zandpad in Utrecht.

Ongeveer 300 Utrechtse hoeren raakten werkloos toen de gemeente de vergunning van alle exploitanten aan het Zandpad en de Hardebollenstraat introk op verdenking van mensenhandel. Utrecht heeft de kosten van advies en bijstand voor het oprichten van de coöperatie op zich genomen.

Vrouwen die lid zijn van Macha's bepalen wie een werkruimte bij de coöperatie mag huren. Prostituees die langer dan 4 weken huren, kunnen lid worden van de coöperatie. Winst wordt onder de leden verdeeld.

Macha's wil bij voorkeur zelf een seksboot exploiteren. De coöperatie zegt enkele begunstigers te hebben die willen betalen voor het bouwen van een nieuwe boot. De coöperatie staat ook open voor alternatieve werkruimte die de gemeente zou aandragen. En er is een mogelijkheid dat Macha's gaat huren van voormalig exploitant Wegra, die eigenaar is van een reeks boten aan het Zandpad.

ANP

Prostituees Utrecht slaan handen ineen

Beeld inval Zandpad Utrecht