Harry Mulisch schreef er 'De ontdekking van de Hemel' en Umberto Eco 'De slinger van Foucault'. De wereldberoemde Ritman bibliotheek in Amsterdam verdwijnt nu het Ministerie van OCW besluit een deel van de collectie weg te halen.

Verzamelaar John Ritman heeft een conflict met de Friesland Bank, die beslag heeft gelegd op de collectie nu Ritman het duurste boek uit de collectie heeft laten veilen. Probleem is dat juist dit boek een deel van het onderpand is voor een lening van 15 miljoen euro.

Sinds het conflict, dat al enkele weken duurt, is de bibliotheek gesloten en kunnen studenten van de UvA er niet meer studeren voor hun scripties en onderzoek.

De Bibliotheca Philosophica Hermetica, zoals de collectie heet, bestaat uit duizenden boeken, manuscripten en geschriften die voornamelijk over de Hermetica gaan: esotherische geschriften sinds de late oudheid over uiteenlopende filosofische en religieuze thema's zoals alchemie en magie.

Het is de enige collectie ter wereld met zoveel boeken op dit gebied

Het boek dat geveild is dinsdag bij Sotheby's Londen is "de Graal van Rochefoucauld" een middeleeuws manuscript in het Frans uit het jaar 1215 en leverde 2,8 miljoen euro op

De collectie was al eerder in gevaar toen er problemen met de ING ontstonden waar het ook als onderpand voor een lening diende. De rijksoverheid heeft toen, om het cultureel erfgoed te beschermen een deel van de collectie aangekocht voor 18,4 miljoen euro.

John Ritman staat bekend als een eigenzinnige verzamelaar die regelmatig verkoopt en koopt om de collectie te verbeteren.

Het ministerie van OCW laat EenVandaag weten dat ze het deel van de collectie dat van de Rijksoverheid is, op dit moment inderdaad veilig stelt. Het is waarschijnlijk dat dit Rijksdeel uit Amsterdam verdwijnt en daarmee de wereldberoemde bibliotheek dus uiteen valt. Het ministerie laat weten dit met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en voorzichtigheid te doen en dat dat de toegankelijkheid van de collectie voor de wetenschap de hoofdreden is hiervoor.